Tartáskontroll,tartásjavítás,gerincvédelem Tartáskontroll,tartásjavítás,gerincvédelem

A gerinc- és egyéb mozgásszervi problémák túlnyomó része a helytelen testtartás és a mozgásszegény életmód miatt alakul ki, így kezelésük egyetlen igazán hatékony módja a helyes testtartás elsajátítása. Magunk is sokat tehetünk akár otthon is a problémák kialakulásának megelőzéséért, illetve a terápia sikeréért. Ebben próbálok segíteni a hozzám fordulóknak a megtanult módszerek beépítésével.

A helyes testtartás (és mozgásformák) elsajátítása alapvető a megelőzés és a kezelés szempontjából. Mindenekelőtt a megfelelő izomegyensúlyt kell megteremteni a rövidült izmokat nyújtani,a legyengültet erősíteni. Ha az izmok munkája nem összehangolt, harmonikus, nem tudjuk megtartani a szépen beállított testtartást.

Szinte mindennapos jelenség, hogy a helyes testtartás beállításakor betegeink arra panaszkodnak, mennyire kényelmetlen számukra megtartani azt. Nos, ennek oka bizony az izomegyensúly felborulása. Megfelelő izombalansz esetén semmiféle nehézséget nem okoz a helyes testtartás, sőt, kifejezetten kényelmetlen a görnyedt, hanyag tartás. Az egyik legtöbb problémát (pl. merev nyak, porckorongsérv, gyakori fejfájások,karba, vállba sugárzó fájdalmak) okozó ún. előrehelyezett fejtartás esetében például jellemzően a nyak hátsó részének, illetve a hát felső szakaszának izmai rövidülnek, ezzel párhuzamosan a nyak elülső részének izmai, és a mellizmok nyúlnak túl, azaz gyengülnek. Könnyedén belátható tehát, hogy a személyre szabott korrekciós mozgásprogram elkerülhetetlen, hisz magától nem jön létre az izomegyensúly. A megtanult korrekciós tartást kontroll alatt tartva beépítjük a mindennapi tevékenységbe, munkába.