Nyiroködéma kezelés

Nyiroködéma kezelés

Nyiroködémáról (lymphödémáról) akkor beszélünk, ha valamilyen oknál fogva a magas fehérjetartalmú nyirokfolyadék a szövetekből nem tud eltávozni és/vagy a nagy nyiroktörzsekbe visszajutni.Elégtelenné válik a nyirokrendszer.

Kétféle nyiroködémát különböztetünk meg:

  • Az elsődleges vagy primer nyiroködémát, melynek hátterében valamilyen nyirokrendszert érintő fejlődési rendellenesség áll.

Ezen belül is különbséget lehet tenni veleszületett, korai és késői nyiroködémák között:

A veleszületett formánál, a tünetek születést követően jelentkeznek, korai formánál 35 éves kor előtt, későinél pedig 35 éves kor fölött.

  • A másik nagy csoportot a másodlagos vagy secunder nyiroködémák alkotják, melyek a nyirokrendszert ért károsodás következtében alakulnak ki.

Pl.: nyirokrendszeri daganatok, nyirokcsomók műtéti eltávolítása... stb.

A lymfödéma tünetei:

A test bármely részén kialakulhat, leggyakoribb a végtagokon önmagában nem fájdalmas jellemző a végtag megvastagodása, hogy milyen mértékben, az a stádiumtól függ a kéz illetve a lábfej cipószerű duzzanata attól függően, hogy mely végtagon van az ujjak megvastagodnak a bőrfelület feszes az ujjak tövében csecsemőránc jelenik meg.

Amennyiben nem kerül minél hamarabb felismerésre és szakszerű kezelésre, számos egyéb kórkép megjelenését vonja maga után, illetve az állapot is súlyosbodik. Pl.: az ödémás végtagot a beteg kíméli, nem mozgatja, emiatt az ízületi mozgások beszűkülnek. Ez maga után vonja azt is, hogy megszűnik az izompumpa funkció, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a nyirok el tudjon távozni a szövet közti térből.

A nagy nyomás miatt a bőr elvékonyodik, sebek, fekélyek képződnek, melyek jó táptalajt biztosítanak a fertőzések kialakulásának. Így gyakran alakulnak ki gombás, bakteriális (orbánc) és vírusos fertőzések-

Mit is takar a komplex ödémamentesítő fizioterápia?

A kezelést szakképzett gyógytornász végzi és 3 lépcsőből áll:

1. Kézi (manuális) nyirokdrenázs:(Vodder 1930)

speciális fogásokat alkalmazva történik a nyirokcsomók aktivitásának serkentése,ingerlése és a nyirokfolyadék szövetekből való visszaterelése az ép nyirokcsomókat igénybe véve a nyirokkeringésbe.

2. Szakszerű, speciális kompressziós fáslizás:

különböző szélességű, úgynevezett rövid megnyúlású fáslik felhelyezése(a centrum felé haladva fokozottan csökkenő nyomással) szükséges a manuális drenázs után, mely nyomást gyakorolva a végtagra, megakadályozza, hogy a manuálisan eltávolított nyirokfolyadék, visszajusson a szövetközti térbe.A beteg vagy hozzátartozója is elsajátítja a fáslizást,ezzel segítve a mindennapos otthoni terápiát.

A fáslit a későbbiekben ha lehetséges kompressziós harisnya illetve kesztyű váltja fel mely széles választékáról a kezelő orvosa,vagy gyógytornásza tájékoztatja.

3.Speciális nyiroktorna:

A mozgás hatására fokozódik az izompumpa funkció, ezzel párhuzamosan a vér és nyirok termelődik, emellett a mozgás segít a súlytöbblettől való megszabadulásban is, mely sok esetben a lymphödéma velejárója.

A betanított torna akkor eredményes, ha azt a beteg a rugalmas fásliban végzi, napi rendszerességgel előírás szerint, szem előtt tartva a nyiroködéma stádiumát, a terhelhetőséget, az életkort és az esetleges szövődményeket.

E három terápiás módszert együttesen alkalmazva éri el a gyógytornász, a beteggel együttműködve, hogy a nyiroködémás páciens egy teljes, élhető életet élhessen.

Emellett a gyógytornász segít a szövődmények korai felismerésében és szükség esetén orvoshoz irányításban, a fáslik, kesztyűk, gyógyharisnyák beszerzésében, ezen kívül a kezelésre, fáslizásra megtanítja a beteget és a hozzátartozót, valamint életmódbeli tanácsokért is érdemes hozzá fordulni.

Küldj üzenetet számomra!