Csontritkulás

Csontritkulás (osteoporosis) torna

Ha az orvosa csontritkulást(vagy osteopaeniat) állapított meg akkor van biztonságban ha aktív marad. Óvatos,rendszeres gyógytornával a csontok erősíthetők.Egyszerűsítse a megterhelő feladatokat, tanulja meg a megfelelő aktivitási formákat sajátitsa el a gyakorlatokat melyek a fájdalmat csökkentik a törést megelőzik,az izmokat tonizálják.Legyen naprakész, tájékozott,érdeklődő,és próbálja otthonában is napi szinten. A gyógytorna célja az általános kondíció javításán túl az, hogy az érintett terület körüli izomzatot, és a törzsizmokat erősítjük, ezáltal az ízület és a törzs stabilitását növeljük. 

A gyengült és a zsugorodott izmok erősítése ill. nyújtása hozzájárul a helyes testtartáshoz. Ezenkívül megtanítjuk és gyakoroltatjuk a helyes testtartást. Funkcionális gyakorlatokkal javítjuk a mozgékonyságot, a stabilitást, és az állóképességet is. Különböző felegyenesedett és korrigált testhelyzetekben (álló, ülő) végzett mozgásokkal,szerrel végzett gyógytorna és járógyakorlatokkal javítjuk a testtudatot, a testtartást és a megfelelő mechanikai ingerrel hatunk a csontokra. 

Tanácsokkal látjuk el a pácienst a terhelés adagolására, növelésére és rendszerességére vonatkozóan.A csont regenerációját elősegítő mozgás az olyan felegyenesedett testhelyzetben végzett alacsony intenzitású, de ismétlődő (tehát rendszeres) terhelés, amely a csontra megfelelő irányú erővel hat. A legegyszerűbb és legjobb ilyen mozgásforma a gyaloglás.Ezt -bizonyos esetekben- kiegészíthetjük úszással,súlyzós gyakorlatokkal.

Küldj üzenetet számomra!