Kismamatorna

Kismamatorna

A testmozgást a várandósság ideje alatt sem kell nélkülözni, azonban néhány fontos szabályt be kell közben tartani. Mozogni, sportolni babavárás alatt is lehet, amennyiben a terhesség problémamentes, és az orvos engedélyezi. A kismama torna otthon végezve is lehet biztonságos, ám vannak olyan mozgásformák, gyakorlatok és pozíciók, amelyeket a terhesség során akkor is tanácsos elkerülni, ha a babavárás teljesen zavartalan, az anyuka teljesen egészséges és eleve fitt. Miért jó terhestornára járni?

A kismama szervezete röpke hónapok alatt teljesen átalakul. A pocak és a mellek növekedése miatt túlterhelődik a gerincoszlop, megváltoznak görbületei, a gyarapodó testsúly miatt nő az ilyenkor amúgy is sérülékenyebb, lazább ízületek terhelése; kialakulhat hátfájás, derékfájás, bokasüllyedés. A keringésnek is extrább követelményeknek kell megfelelnie, ezért gyakori a lábak és a kezek bedagadása.

Milyen pozitív hatással van a gyermeküket váró nők testi és lelki fejlődésében a terhestorna?

- Tonizálja, rugalmasabbá teszi a legjobban megterhelt izomcsoportokat (főként a gerinc-, a medence- és a gátizmokat).

- Javítja a vérkeringést.

- Csökkenti a visszeresedést, a trombózis és az ödémák kialakulásának a valószínűségét.

- Elősegíti a pozitív énkép fenntartását.

- Optimalizálja az oxigénellátást, ami a magzat fejlődésére is rendkívül fontos hatást gyakorol.

- Sokszor megkönnyíti a vajúdást és a szülést.

- Oldja a szüléstől való félelmet, a depressziót, a stresszt.

- Javítja a kedélyállapotot.

- A csoportos foglalkozás segít a mindennapos munkába járásból hirtelen kiszakadó asszonyoknak. Alkalmat teremt a csevegésre, a kikapcsolódásra, az azonos helyzetben lévő emberek hasonló jellegű problémáinak megbeszélésére.

- Az otthoni, viszonylag ingerszegény környezettel szemben rendszeres programot biztosít, lehetőséget teremt a töltekezésre.

- Előkészíti a későbbi baba-mama-tornát.

- Fejleszti a légzéstechnikát,tökéletesíti a testtartást.

- A relaxációs gyakorlatok által segít megtanulni a teljes relaxálást, aminek a terhességen és a szülésen messze túlmutató hosszútávú előnyei is vannak.

- A fent részletezett előnyök miatt az egészséges kismamáknak komplikációmentes várandósság esetén a 10-12. hét környékén mindenképpen érdemes elkezdeniük, és akár egészen a szülésig rendszeresen végezniük a speciális terhességi gyógytornát.

- Egyértelműen kerüljük a nagyon megerőltető vagy a sérülésveszéllyel járó gyakorlatokat (extrém sportok, súlyemelés, boksz, birkózás, hosszú futás stb.), de ha rosszul vagyunk, szédülünk, hányingerünk van vagy megugrik a pulzusunk, akkor az egyébként nagyon ajánlott könnyebb tornát (kocogás, gyaloglás, úszás, jógázás, izmok nyújtása, pilates, aerobic, tánc stb.) is azonnal hagyjuk abba.

- Ne a saját ötleteink szerint sportoljunk, mert az könnyen veszélyessé válhat, hanem bízzuk rá magunkat egy hozzáértő szakember útmutatásaira. Ne csináljunk nehezebb feladatokat, mint amiket ajánl.

Küldj üzenetet számomra!